Terracota

JavaSvet sastanak 6 logo

11. Novembra 2006 godine je održano predavanje Jonasa Bonera. 90-tak prisutnih je imalo prilike da u hotelu IN sasluša dva predavanja poznatog IT stručnjaka: "Transparently Clustered Spring" i "Distributed Computing Made Easy".

Sponzori

youngculture attribute

Celokupno predavanje su omogućile dve domaće IT firme: "attribute" i "youngculture". Ovom prilikom se zahvaljujemo na izuzetno vrednoj saradnji i pruženoj podršci, a naročito na razumevanju vizije koju pokušavamo da sprovedemo u delo.

Pregled

Prvo predavanje, iako nije briljiralo, je bilo smisleno i delom edukativno. Čini se da je upravo ovaj edukativni deo bio značajniji, gde je predavač objasnio pojmove klasterisanja, probleme implementacije i moguća rešenja. Ovde nije smetalo što se kao rešenje predstavlja proizvod firme Terraccota (u kojoj je predavač zaposlen), pogotovo što se njihov server ograničeno može koristiti besplatno u produkciji. Ujedno je i objašnjeno šta to server nudi developerima i na kakav način rešava ranije prikazane opšte probleme klastera. Ipak, smetalo je to što se moglo posvetiti više vremena nekim tehničkim rešenjima (bez bojazni da se obelodani srž proizvoda). Smetala je i to što nije data komparacija sa sličnim rešenjima drugih firmi, iako je bilo pitanja iz publike na tu temu, te je to pomalo komercijalizovalo predavanje i gušilo početni entuzijazam. I još jedna važna stvar: klaster nije nikako jednostavan koncept i nema proizvoda koji ga tek tako može rešiti, ma koliko se to činilo jednostavnim iz predavanja. Nedostajalo je čuti i neke konkretne primene, probleme iz života, iskustva s klijentima itd. Sve u svemu, postojalo je nešto što će slušaoci poneti sa sobom kući.

Pauza je bila ekstra:)

Malo je grubo reći da je drugo predavanje bilo gubljenje vremena, ali malo šta je tu rečeno što bi moglo da zainteresuje iole prosečnog java developera. Skoro celo predavanje se sastojalo u prikazu POJO-like implementacije Master/Worker obrasca, koje takođe radi na Terracottinom proizvodu. Premnogo je vremena utrošeno na prikaz koda koje bi, kako i sam predavač kaže, "svako mogao da napiše za sat vremena". Sada je već smetalo neargumentovano reklamiranje proizvoda, naročito usled nedostatka edukativne komponente. Kako se kasnije ispostavilo kao tačno, izgledalo je kao da je predavanje još uvek novo i ne mnogo puta držano do sada. Sve u svemu, očekivanja su bila mnogo veća.

Ocene

Ocene su veoma velikodušne: 4.2 je predavanje, 4.5 predavač, a 4.7 organizacija. Svakako hvala na pozitivnom odgovoru, to uistinu puno znači; ali se nadamo da ćemo ostati objektivni i da se nećemo tek tako samozavaravati da je sve prošlo tako dobro;) Sledi više o konkretnim problemima.

Najčešće primedbe

Molimo da naredne komentare ne shvatite kao pravdanje, već kao želju da predstavimo pravo stanje stvari.

Ozvučenje, vidljivost, sala

Primedbe u vezi ozvučenja i vidljivosti prezentacije su linearno rasle sa brojem reda:( Najveći broj primedbi je ovog tipa i potpuno je na mestu. Što se tiče mikrofona, on je bio naručen, ali se nekako desilo da ga nije bilo na finalnom računu. Što se tiče platna, očekivali smo da će to samo po sebi biti korektno, tj. da ako je sala za 90 ljudi, da će i poslednji redovi imati šta da vide. Ispostavilo se da je sala dugačka, a ne široka, što nije pogodno za tako malo platno. Generalni problem za izbor sale je jako kratko vreme u kome je moralo da se sve to organizuje, zbog stalnih izmena planova od stane predavača.

Kvalitet predavanja

Nadamo se da se primedbe podudaraju sa gornjim pregledom.