Struts & Tapestry

Dana 19. Marta 2005. godine, sa početkom u 10:30 časova, održan je treći sastanak JavaSvet zajednice. Sastanak je održan prema sledećem programu:

  1. Struts Tiles. Predavač: Predrag Spasojević
  2. Tapestry uživo. Predavač: Nemanja Kostić
  3. Java zagonetke. Predavač: Igor Spasić

Sastanku je prisustvovalo ukupno 51 osoba. Sastanak je iskorišćen i da se podeli promotivan materijal koji je poslao Sun Microsystems: svako je dobio po jedan "Sun Java Studio Standard 5 update 1" CD. Korisno, nema šta;)

Tema #1: Struts Tiles

Pravi primer predavanja na koje se treba ugledati! Sastojalo se iz dva dela: u prvom je prikazan Tiles paket, dok su u drugom prikazani živi primeri korišćenja Tile-sa na primernoj aplikaciji. Najlepše od svega je upravo to što je Peđa preneo dragocena "programer-to-programmer" iskustva, prednosti i mane Tiles paketa, kao i utiske iz svakodnevnog korišćenja, zajedno sa izdvojenim korisnim napomenama ("tips and tricks"). Pokazni primer je pratio izlaganje na pravi način.

Download: ppt prezentacija (773KB) i primer (1.77 MB)!

Tema #2: Tapestry uživo

Rock-and-roll:) Nemanja je imao težak zadatak, da predstavi jedan od najpopularnijih frameworka današnjice, za koga i inače važi da nije baš najjednostavniji za učenje. Ideja je bila da se prikaže razvoje omanje web aplikacije, ali se zbog nedstatka vremena nije moglo ići u sve detalje. Najvažnije je da su funkcionisanje i upotreba Tapestry-ja uspešno prezentovani, što je ujedno bilo i najzanimljivije zbog same prirode Tapestry-ja, koji funkcioniše na nešto drugačiji način od onog na koji smo navikli. Zbog obimne materija predavanje se odužilo, ali mislimo da je vredelo! Hvala Nemanji na uloženom trudu!

Sors kod sa prezentacije: tapestry.zip (38 KB).

Tema #3: Java zagonetke

Tek se nešto manje od polovine pristunih usudilo da ostane i na Java pitalicama. U pitanju je bio pokušaj da se na nešto drugačiji način ukaže na relativno česte bagove koji se ne vide na prvi pogled.

Slika vredi više nego hiljadu reči… ali ne i ovaj put:)

Izvinjavamo se, ali ovaj put nema slika, zaboravili smo foto-aparat:(((