Portleti

Drugog Decembra 2004. godine, sa početkom u 10:30 časova, održan je drugi sastanak JavaSvet zajednice. Sastanak je održan prema sledećem programu:

  1. Java Portlet API. Predavač: Dejan Krsmanović
  2. Programiranje imajući sigurnost na umu. Predavač: Mateja Opačić (Digital Wizards)
  3. Sun u SCG, Akademski program, JavaDesktop…
  4. Happy hour;)

Sastanku je prisustvovalo ukupno 38 Java frikova, što je više nego prošli put:) Šteta samo što se 22 člana najavilo da sigurno dolazi, ali se nisu pojavili… Ovo nije mala brojka, pa ne bi bilo loše za sledeći put da oni koji nisu sigurni zaista i izaberu tu opciju prilikom prijavljivanja. U svakom slučaju, nadamo se da su se prisutni fino proveli i da su zaista i nešto novo naučili.

Tema #1: Java Portlet API

Predavanje za koje je vladalo veliko interesovanje je bilo izuzetno. Dejan je uspeo da prikaže sve aspekte ove sve popularnije tehnologije, uključujući i način kako se portleti koriste i razvijaju. Ujedno se zahvaljujemo Dejanu i na dragocenim dodatnim gotovim primerima koji su uključeni u arhivu!

Prezentacija (PowerPoint & OpenOffice) + dodatni primeri: portlet.zip (1.30 MB).

Tema #2: Programiranje imajući sigurnost na umu

Nakon kraćeg predstavljanja informatičke škole Mateja je prikazao neke načine i "trikove" kako se dobija kod veće sigurnosti, otporan na (ne)namerne vidove zloupotrebe istog.

Prezentacija (PowerPoint & OpenOffice): sigurnost.zip (88 KB).

Tema #3: Razno

Kratki pregled dešavanja u proteklom periodu, predstavljanje Sunovog akademskog programa i, koliko je nama poznato, prva javna prezentacija Sun Java Desktop platforme u SCG. Sva sreća nije trajalo dugo, te je Happy hour mogao da počne, što smo svi i čekali:)))

Slika vredi više nego hiljadu reči